A természet titkai

2024.05.05. 07:36

Természetfotókból nyílt kiállítás és tartottak előadást Nyúlon

Természetfotókból nyílt vándorkiállítás nemrégen a győri Magyar Fotográfus Szabadegyetem Egyesület szervezésében a nyúli Pilinszky János Általános Iskolában. A fenntarthatósági hét nyitányaként bemutatott tárlatot a madarak és fák napján a fotókhoz kapcsolható előadás követ. A szervezők azt szeretnék, hogy ha minél több iskolába eljutna a tárlat és az előadás, amivel a körülöttünk lévő természetről tudhatnak meg minél többet a gyerekek.

Barki Andrea

A képen Molnár László, Tánczi Tibor és Mednyánszky Ármin a vándor fotókiállítás előtt. Fotó: Barki Andrea

A kiállítás nem véletlenül a nyúli iskolában mutatkozott be először.

– Iskolánk hosszú évek óta ökoiskolaként működik, az idei tanévben pályáztunk az örökös ökoiskola cím elnyerésére. A fenntarthatóság témakörét nagyon a szívünkön viseljük, így idén egy ökoteam alakult Kosik Kelemen Linda tanárnő vezetésével. Egy nagyon tartalmas fenntarthatósági hetet szerveztek, ami április 22-én, a Föld Napján kezdődött és forgószínpadszerűen vettek részt a gyerekek a különböző programokon. Tánczi Tibor apuka közreműködésével egy gyönyörű fotókiállítás is érkezett. Ez utóbbi azért is érdekes, hiszen településünk túraútvonalait madarakról nevezték el, itt pedig fotókon megismerhetik közelebbről is őket – mondta el Kiss Auguszta igazgatónő.

Mednyánszky Ármin: Nagyfakopáncs 

– Hogyan lehet a diákokat közelebb vinni a természethez? Mit jelent a madárles, a sima vadászles, miként kell ott viselkedni, hogy zavartalanul lehessen közelről megfigyelni az erdei állatokat? Ilyen gondolatok jártak a fejünkbe a kiállítás létrehozásának ötletekor. Az egyesületnek Ikrény közelében van egy saját madárlese, illetve itt Nyúlon a hegy tetején építünk egy nagyobb madárlest, ahova meginvitáljuk majd az érdeklődőket is – osztotta meg terveiket velünk Tánczi Tibor.

– 2021-ben alakult az egyesületünk fotózni szerető emberekkel. Vannak közöttünk, akik természetfotózással is foglalkoznak. Tagjaink rendszeresen küldenek eredményesen képeket hazai és nemzetközi fotópályázatokra. Ezzel a kiállítással próbáljuk a gyerekeket inspirálni, hogy szeressék a természetet és ezt fotóval is örökítsék meg. Mindkettő hasznos időtöltés – állapította meg Molnár László, a Magyar Fotográfus Szabadegyetem Egyesület elnöke.

– A kiállításhoz kapcsolódóan előadást is tartunk az iskolákban, amiben lesz etológia, ami a nagyobbaknak lehet érdekes. A kicsiknek az énekes és a vonulómadarakról árulunk el kulisszatitkokat, illetve szeretnénk a képen látható madarak nevét is megtanítani, hogy a természetben is felismerjék őket. A körülöttünk lévő környezetet szeretnénk megismertetni az iskolásokkal, hiszen mindenütt találkozhatunk a képeken szereplő állatokkal – Mondta Mednyánszky Ármin, az elkötelezett természetfotós, akiről abdai madárlesének kapcsán már olvashattak lapunk hasábjain.

A nyúli iskolások sokféle programon vehettek részt. – Az április 22-i fenntarthatósági napunkra Budapestről érkezett hozzánk az utazó planetárium, ezenkívül volt méhészeti előadás, ahol a méhész ruhájától kezdve mézkóstolás minden volt. Itt voltak a Pannon-Víz munkatársai, de rovarszakértő is hozott rovargyűjteményt, mikroszkópot. A hét során a természettudományi tantárgyak keretében sok programot iktattunk be – Kosik Kelemen Linda Tanárnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában